Dodano: 2010-03-15 08:11
Ja uciekam w Gotyk ale nie wiem, czy to dobrze świadczy o pełni władz umysłowych !?
Raz w markecie baba w kasie tak się zapatrzyła na strój,że dałam 10 zł a ona wydała mi ze 100.Zwróciłam jej uwagę,że żle wydaje.To nie jest normalne.
Bo ja z przeklętych jestem tego świata, Ja bywam dumny i hardy
Dodano: 2010-03-15 12:29
| black_gothic napisał(a): |
| Ja uciekam w Gotyk ale nie wiem, czy to dobrze świadczy o pełni władz umysłowych !?
Raz w markecie baba w kasie tak się zapatrzyła na strój,że dałam 10 zł a ona wydała mi ze 100.Zwróciłam jej uwagę,że żle wydaje.To nie jest normalne. |
..kamień leży aż go kiedyś będę siłę wtoczyć mial, moze wtedy uda sie, a teraz tchu mi brak...
Dodano: 2010-03-15 15:53
| HBVILK napisał(a): |
| [quote:7a93d3ee5a="black_gothic"]Pospaliście się czy co ?
Może jakiś wątek dla starszych o konserwacji ciała i umysłu ? Co robicie żeby żyjąc w tym pięknym kraju nie dostać ..., pozostać w pełni władz umysłowyc ? |
No to pozazdrościć
W tym kraju chyba nie można nie oszaleć
Dodano: 2010-03-15 21:35
Ja jeszcze mam psy i koty.W celu uspokojenia umysłu dobrze jest popatrzeć na śpiącego kota, a jak mam chęć na spacer to rusza cała świta, trzy psy i pięć kotów.
Jak pracowałam jako niania u rosyjskiej Żydówki mieszkającej w Berlinie to najbardziej brakowało mi mojego starego kota Tarkusa.
Wilku ,a ty tęsknisz za czymś w tym kraju .
Pola malowane zbożem rozmaitem,masz tu jakieś swoje miejsce.
Ja wróciłam i nie mogę się nadziwić po co?
Dodano: 2010-03-16 00:18
| Ja jeszcze mam psy i koty.W celu uspokojenia umysłu dobrze jest popatrzeć na śpiącego kota, a jak mam chęć na spacer to rusza cała świta, trzy psy i pięć kotów.
Jak pracowałam jako niania u rosyjskiej Żydówki mieszkającej w Berlinie to najbardziej brakowało mi mojego starego kota Tarkusa. Wilku ,a ty tęsknisz za czymś w tym kraju . Pola malowane zbożem rozmaitem,masz tu jakieś swoje miejsce. Ja wróciłam i nie mogę się nadziwić po co? |
P.S.
W sobote zabalowałem w takim rockowym klubie w Karlstad ( Wesoła Kaczka),po północy nie możnabyło dopchać się do baru po piwsko takie tłumy ale ludzie na wózkach inwalidzkich ( tak niepełnosprawni młodzi ludzie ) byli czasami noszeni nad głowami innych bo przejechać nie mogli i nie była to żadna sensacja a wręcz niezła zabawa dla wszystkich ...Pokażcie mi miejsce w Polsce gdzie ludzie na wózkach przede wszystkim wjadą do pubu czy klubu a jeśli już to jak tam się czują?
..kamień leży aż go kiedyś będę siłę wtoczyć mial, moze wtedy uda sie, a teraz tchu mi brak...
Dodano: 2010-03-16 09:29
Aż mi się łzy w oczach zakręciły. Opisujesz jakiś Eden.Cieszę się razem z Tobą,ja tak miałam w Berlinie.Widziałam starszych ludzi z długimi siwymi włosami,ubranymi w skóry i wyglądali cudownie, normalnie chodzili do klubów i pubów i nikt na nich nie patrzył jak na dziwadła.Pokochałam Berlin na zawsze, jakiś duch dekadencji jeszcze tam się ukrywa po kabaretach i pełno punków z kolorowymi czubami, no goci też, ale ten gust niemiecki gotycki jest inny od mojego.Napisz jeszcze niech tu ludziska poczytają, że można żyć innaczej, nornalniej.Mamy sporą oglądalność.
Najgorszy był mój powrót do kraju, mieszkałam w Lublinie, mieście tylu wyższych uczelni i się wstydziłam zaprosić znajomych z Berlina bo tu bród, drogi takie bardziej motokrosowe, chamstwo na każdym kroku i zadupie umysłowe i kulturalne.Trochę się zmieniło przez 18 lat, ale tylko trochę. Wolę teraz swoją wieś, mam przynajmniej mniej sąsiadów.
Wiesz jak się dziwili , że sprzątam psie kupy ze swojej posesji, tu do tej pory nikt tego nie robił , no i psy są nie na łańcuchach,zwracano nam uwagę z tego powodu. No normalny szok.Tu wiele się zmieniło przez ostatnie lata, chyba doganiamy XX wiek.Mamy oświetlenie od 5 lat, jest się czym pochwalić. Mam nadzieję , że zrozumiesz tę ironię i inni też.
Dodano: 2010-03-16 09:57
| Ja uciekam w Gotyk ale nie wiem, czy to dobrze świadczy o pełni władz umysłowych !?
Raz w markecie baba w kasie tak się zapatrzyła na strój,że dałam 10 zł a ona wydała mi ze 100.Zwróciłam jej uwagę,że żle wydaje.To nie jest normalne. |
jak to nienormalne? to jest jak najbardziej normalne bo to u nas NORMA.
słowo 'normalne' jak zauważyłem straciło swoje znaczenie. przecież normalne = powszechne, a nie takie, które my uważamy za 'ok'.
ja bym z resztą zareagował podobnie jak ta babka na kasie bo uważam, że strój należy, jak już wspominałem wielokrotnie, dobierać odpowiednio do miejsca i sytuacji.
a z tym noszeniem ludzi wózkach, o których wspominał Wilq, to zdaża się to i u nas. widziałem taką sytuację na koncercie Closterkeller w Legnicy. bodajże pare dni później to samo zdażyło się z tą samą osobą we Wrocławiu.
Dodano: 2010-03-16 11:36 Zmieniono: 2010-03-16 11:38
| Najgorszy był mój powrót do kraju, mieszkałam w Lublinie, mieście tylu wyższych uczelni i się wstydziłam zaprosić znajomych z Berlina bo tu bród, drogi takie bardziej motokrosowe, chamstwo na każdym kroku i zadupie umysłowe i kulturalne. |
Wieśniactwo to stan umysłu. W moim odczuciu także niuzasadnione sugerowanie swojej wyższości nad "nimi, prostaczkami" przy jednoczesnej nieznajomości zasad pisowni ojczystego języka. Dlaczego się wstydzisz swoich korzeni, wybierałaś je sobie, miałaś na nie wpływ? Rodziców zamykasz w drewutni, gdy przychodzą światli znajomi? Wstydź się wstydu.
Dodano: 2010-03-16 11:41 Zmieniono: 2010-03-16 12:01
| Powiem Ci tak : Mam w dupie pola malowane zbożem rozmaitem...Teraz mieszkam w Szwecji i z podziwu wyjść nie moge ..za oknem mam las który jest cały jak pół Polski a za nim Norwegia |
Powiem Ci tak: Mam w dupie las za oknem, który jest jak pół Polski, a za nim Norwegia...
| Jadąc do pracy rozglądam się nie za popierdo...y kozaczkami w super furach mających za nic przepisy i bezpieczeństwo innych a jedynie uważam na łosie ,sarny i lisy zwłaszcza te ostatnie bo lubią bawić się na drodze. |
ja, jadąc do pracy, widzę sarny pasące się na polach, mijam piękne lasy. Wielkopolska, jak i cała Polska też potrafi być piękna.
| Nigdy nie zdażyło mi się żeby mnie ktoś "olał" ,obraził itp. Ostatnio się zakopałem autem w zaspie i powstało małe zgromadzenie na drodze bo każdy się zatrzymywał i mi pomagał ...to jest tak normalne ,że aż naturalne. |
Długo mieszkasz w Szwecji? Tutaj, w Polsce, ludzie też potrafią być pomocni.
| Widok człowieka wzbudza szczery uśmiech ...a nie jakieś złe emocje. |
Tutaj, w Polsce, też nie wszyscy patrzą na Ciebie bykiem, też uświadczysz uśmiech, dobre słowo. Pewnie w Szwecji, również znajdziesz mniej życzliwe innym osoby.
| Ludzie są otwarci ,szczerzy i ciekawi ...często mylą Poland z Holand a to tylko znaczy ,że nie mają uprzedzen. |
może również oznaczać, że nie są zbyt rozgarnięci...
| O Polsce mówią szary kraj smutnych ludzi ...Jasne ,że jakiś sentyment mi został ale pryska po pierwszych minutach pobytu w Polsce ...Tam tzn. w Polsce nie da się żyć bez stresu i nerwów ..niestety. |
wszystko się da, trzeba tylko chcieć. Może w Polsce nie ma sielanki, jednak tragedii również nie ma. Są Państwa (np. nasi Sąsiedzi), w których życie jest naprawdę ciężkie.
| Tutaj się poprostu żyje ..realizuje plany,marzenia i to jest naprawde proste :) |
Tu, w Polsce, również można się realizować, również można spełniać swoje marzenia.
Wiesz, ja czekam na wiosnę. Czekam dni, kiedy wezmę plecak, rower, i będę jeździł po okolicy. Będę jeździł wśród pól, patrzył jak rośnie zboże. Będę jeździł wśród lasów, i cieszył oczy przyrodą.
Wieczorami będę słuchał muzyki, palił kadzidło, czytał książki.
Też może być pięknie, w Polsce.
Jedynym, w czym się z Tobą zgodzę, to podejście do Osób Niepełnosprawnych. Odnoszę wrażenie, że w Polsce, są traktowani jak zło konieczne, o czym świadczą absurdalne (niestety w większości) rozwiązania mające ułatwiać Im funkcjonowanie.
--------
black_gothic, a nie pomyślałaś, że ÓW strój mógł się po prostu ekspedientce podobać? I to też nie jest normalne?
| Aż mi się łzy w oczach zakręciły. Opisujesz jakiś Eden. |
Naprawdę, w Polsce też da się żyć :)
| Widziałam starszych ludzi z długimi siwymi włosami,ubranymi w skóry i wyglądali cudownie, normalnie chodzili do klubów i pubów i nikt na nich nie patrzył jak na dziwadła. |
jak wspomniał użytkownik Paskievicz, ubiór w zależności od miejsca i sytuacji. Pytanie, kiedy kończy się ekstrawagancja, a zaczyna się kicz?
| Napisz jeszcze niech tu ludziska poczytają, że można żyć innaczej, nornalniej.Mamy sporą oglądalność. |
Cudze chwalimy...
| Najgorszy był mój powrót do kraju, mieszkałam w Lublinie, mieście tylu wyższych uczelni i się wstydziłam zaprosić znajomych z Berlina bo tu bród, drogi takie bardziej motokrosowe, chamstwo na każdym kroku i zadupie umysłowe i kulturalne. |
wstydzisz się miejsca, w którym mieszkasz, wstydzisz się siebie? W Polsce również można spotkać ciekawych, interesujących ludzi.
| Wiesz jak się dziwili , że sprzątam psie kupy ze swojej posesji, |
można tylko pochwalić takie zachowanie, bo - fakt - walające się po chodnikach psie kupy są zmorą
Wierzę w Boga, Ojca Wszechmogącego ...
Polska, a kraje za miedzą Dodano: 2010-03-16 12:45
Gaia i Benjaminie_Breeg - brawo!
W sumie to dyskusja o wyższości świąt Wielkanocnych nad Bożego Narodzenia, w której dość łatwo zauważyć kto kim jest...
Oczywiście Szwecja ma swoje zalety- opiekuńcze państwo etc. Nic nie bierze się z powietrza - w czasie II wojny światowej sprzedawała z powodzeniem broń i stal obu stronom, więc zarobek był godny, było z czego tworzyć powszechny dobrobyt :)
Hasło "ta Polska" i "Ci Polacy" dość często wychodzi z ust tym, którzy łapczywie ssąc nowy cycek zapominają o pierwszym, który ich wykarmił. Są w tym bardziej zabawni i prowincjonalni, niż "światowi" - jak często mylnie sądzą.
Dla równowagi wystarczy spotkać np. kogoś z pierwszej londyńskiej, czy popowstaniowej warszawskiej emigracji - Ci ludzie nigdy inaczej nie mówią o swojej Ojczyźnie, jak szacunkiem i miłością. Wyznaczają swoją klasą, stylem bycia i patriotyzmem poziom odniesienia.
Emigracja to także czasem selekcja pozytywna.
Do not quote - think for yourself
Dodano: 2010-03-16 15:23 Zmieniono: 2010-03-16 15:24
OOOho,zaczyna sie pitolenie typu ...chój w polsce macie-a wy tam za granicą jeszcze wiekszy?hehe
Dodano: 2010-03-16 21:35
Nie mogę posprzątać całego miasta ale mogę dbać o czystość swojej posesji .Ja zbieram puste butelki z rowów i drogi, ja sprzatam szkła z szosy bo przebiłam juz parę razy dętki, nie rzuca się u mnie petów po podwórku .Ja chcę zmienić chociaż ten kawałek .Nie wywyższam się tylko powiedzcie, dlaczego ja mogę i się nie wstydzę zbierać cudze śmiecie, a "łun nie może "
Dodano: 2010-03-16 21:43
dusza - SOMEWHERE IN THE REALM OF IMAGINATION, cialo - LUND/SZWECJA
O Panie! Ty slyszysz i nie grzmisz!
All is only illusion...all except the music! "Music is a place to go to take refuge. It is a sanctuary from mediocrity and boredom. It is innocent and it is a place you can lose yourself in thoughts and memories and intricacies.”
Dlaczego?Dlaczego?Dlaczego?Dlaczego?Dlaczego?Dlaczego? Dodano: 2010-03-16 21:52
| Nie mogę posprzątać całego miasta ... powiedzcie, dlaczego ja mogę i się nie wstydzę zbierać cudze śmiecie, a "łun nie może " |
Dlaczego? Bo się różnicie. Dlaczego? itd. - aż do kwestii: dlaczego słońce świeci i jest jasne :)
Idąc za robinhoodyzmem stosowanym - w wersji light( sprzątanie) może dojdziesz do wersji full, czyli zamiast narzekać na skądinąd rzeczywiście zapyziały ostatnio Lublin, weźmiesz się za bary z rzeczywistością otworzysz w nim z grupą współwyznawców :) nowy, porządny klub/galerię/butik ?
Konstrukcja zamiast narzekactwa - to się sprawdza w praktyce.
God bless ...
Dodano: 2010-03-17 07:47
To nie narzekanie a stwierdzenie faktu.Ja po prostu nie chcę schamieć i nawet mając 80 lat podniosę leżącego śmiecia.
Dodano: 2010-03-17 08:39
Ja tam smieci nie podnosze od tego sa pewne instytucje. Jednak jak cos wyzucam to do smietnika
nawet segreguje smieci
Zadziwiam sam siebie.
Dodano: 2010-03-17 14:16
Lupp, ja też chciałabym kochać swoją ojczyznę.Kocham tylko ten skrawek ziemi , którego jestem teraz użytkownikiem.
Nie kocham swojego wójta, który zatrudnia tylko rodzinę i skoligaconych, pań niekompetentnych siedzących po urzędach,powiatowych i innych ,tego obecnego na każdym kroku kolesiostwa,
dyrektorów , którzy zamiast dbać o firmę i pracowników, dbają tylko o swoje płace, itd..itd..
Jak mój syn był w drugiej klasie podstawówki, miał napisać ' dlaczego kocha swoją ojczyznę ?'
on napisał, że nie kocha swojej ojczyzny, bo mama mało tu zarabia/wtedy jeżdziłam , bawić dzieci w Berlinie /, miał porównanie.
Ja za ten kraj bym nie walczyła ,on pewnie też nie będzie.
I nie dam sobie wmówić, że upadła najnowocześniejsza odlewnia w Europie z braku zamówień, cukrownia lubelska świe
żo po remoncie , i wiele innych firm to są działania polityczno -gospodarcze robiące z Lubelszczyzny pustynię gospodarczą.Chociaż jakbym tego nie kochała, to bym miała tam, gdzie HBVILK.
Dodano: 2010-03-17 15:10
| Lupp, ja też chciałabym kochać swoją ojczyznę.Kocham tylko ten skrawek ziemi , którego jestem teraz użytkownikiem.
|
I to wystarczy. W 70 latach ZSRR stworzył strategię, w ramach której cały wschodni pas Polski miał być "bezpieczny" - minimalizacja życia kulturalnego, intelektualnego, gospodarczego.
Oczywiście Polak wywrotowiec olewał i robił, co się dało - np. jeszcze w 80 latach grałem z Free Cooperation na Coulage na KUL-u, który wtedy był na poziomie, działy się rzeczy niezwykłe.
A teraz? ZSRR rulez - od Białegostoku do Ustrzyk nie ma ani jednego porządnego festiwalu rockowego, czy jazzowego, psi dupami szczekają, wieś zabita dechami tańczy i śpiewa, odsłaniając sobie pomniki i w ten sposób załatwiając wydatki w temacie "kultura".
W Hadesie od lat króluje muzyczna renta jazzowa, co do rocka/metalu/gotyku tak samo bryndza, historyczny Jazz Club Kosz w Zamościu został zamknięty itd.itp.
Tworzone za to są jakieś bzdury typu: Lublin miastem 3 kultur - na to kasa idzie garściami.
Pytanie - co jest robione, oprócz tego, że się narzeka?
Gdzie jest miejsce, do którego bez wstydu można przyjechać z koncertem?!
Najcięższy grzech w kulturze to grzech ZANIECHANIA...
Więc zamiast ronić krokodyle łzy- róbcie coś. To Wasz kraj, moja kochana Lubelszczyzna(nb. moja rodzina stąd pochodzi: w Krasnystawie są groby moich przodków-powstańców styczniowych, moi bliscy od setek lat leżą na cmentarzu w Lublinie)
Lublin i inne takie.... Dodano: 2010-03-17 18:57
A ja moisciewy nie lubię Lublina, chociaż to miasto odegrało swego czasu ważną role w moim zyciu zawodowym. Jeszcze bardziej nie cierpię Warszawy, gdzie przyszło mi mieszkać i pracować.
Ale są miejsca na Ziemi jeszce gorsze niż Ściana Wschodnia chociaż podobno bardziej cywilizowane. Np w Duesseldorfie trudno było przejść chodnikiem aby nie wdepnąć w psie gówno. W Paryżu widziałem luksusowe mieszkania za niebotyczne pieniadze z toaletą na korytarzu (takie drogie bo stare i z tradycją).
I nie pomaga żadne zaangażowanie. Bo musi byc jakiś "genius loci" inaczej nie będzie to żadna ojczyzna tylko teren naszego bytowania. Mniej lub bardziej znielubiany.
Dodano: 2010-03-17 19:39
O - jaki ładny offik :)
Załóżcie sobie nowy temat - Polska vs inne kraje czy coś :)
Ja nie założę, bo nie chcę stąd wyjeżdżać ani mnie nie interesuje co jest u sąsiada na podwórku:)
Mam swoje.
Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum.
Dodano: 2010-03-17 21:32
Każdy mieszka gdzie chce albo musi.Aż sam jestem pod wrażeniem tego odkrywczego stwierdzenia.
Jakiś czas temu zadałem tylko pytanie czy są tu osoby 40+ i miast prostych zgłoszeń zaczeło się ...było o piciu alkoholu ,było o dupach a teraz juz prawie o polityce...jak dzieci tylko sex ,rock end roll i wóda ...a ja tylko pytałem o starszyzne :)
Dodano: 2010-03-18 20:29
To może założymy jakiś klub Lekko Przechodzonego Gotha takie LPG , taka ciemniejsza plamka na Dark Planecie.
Możemy służyć radą i pomocą.
Ja udzielę porad o; pranie, sprzątanie, bez gotowania,sex, jak założyć mikrofirmę, szycie, moda- nie tylko gotycka, zioła, tresura psa i kota,rzucanie klątw i uroków.
Dodano: 2010-03-21 19:03
a propo Gotów i ludzi grubo po 40stce
http://muzyka.onet.pl/10172,2144491,plotki.html
Dodano: 2010-03-23 18:13
Sugerujesz, żeby męża nie używać i przerzucić się na sprzęt mechaniczny.